Новини

Бойко Борисов: „Инфраструктурата е бъдещето на страната”

Автори: Юлия Фисинска, Теменужка Бодурова

„Магистралите, добрата инфраструктура и пътищата ще допринесат за възстановяване на икономиката на страната”, каза министър-председателят Бойко Борисов в село Осиково, община Девин, където заедно с министър Трайчо Трайков, посланика на Австрия Н.Пр. Герхард Райвегер, специалисти от НЕК и представители на изпълнителя „Алпине бау” откри официално реконструирания единствен път, свързващ селото с останалата пътна мрежа в района. По думите на премиера наличието на пътища ще спре обезлюдяването на селата, ще увеличи приходите от данъци, което от своя страна ще повиши заплатите и пенсиите.

Кметът на Осиково Велин Палигоров посочи, че пътят е прокопан на ръка през 1958 г. от местното население и оттогава насам всеки ги е лъгал, че ще го асфалтира. Селото е най-големият производител на ягоди в Родопите – 500 тона годишно, и отглежда най-много овце от всички в планината. „Знаете, че на мен често ми се случва да откривам пътища, но рядко има път с толкова огромно значение за едно конкретно населено място”, каза премиерът.

„Вие давате бъдеще, г-н премиер”, заяви Слави Бошнаков, договорил реконструкцията на пътя с Борисов и му пожела да управлява вечно България. Премиерът и придружаващите го официални лица получиха като подарък по щайга първокачествени ягоди, бутилка натурална ягодова ракия, родопско халище и комплект ръчно изработени дървени лъжици. Премиерът обаче настоя да си получи и баницата с масло от бай Слави, която му бе обещана още преди година на преговорите за пътя.

Бойко Борисов отново коментира „Златния път”, построен от тройната коалиция за 220 млн. лева. „В момента се руши и е толкова лош, че агенция „Пътна инфраструктура” не иска да го вземе за стопанисване от НЕК”, каза премиерът за сравнение с 9-километровата отсечка, която струва около 3 млн. лева. „Скъпо е, но инфраструктурата е бъдещето на страната”, заяви министър- председателят.