Новини

Актуализацията на бюджета предвижда над 1.8 млрд. лв. допълнителни разходи, каза министър Асен Василев

В актуализацията на бюджета планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Асен Василев. Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни проходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция "Митници".
Василев посочи, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.
Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори "2 в 1", така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите, уточни Василев.
В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, което е преизчисляване на база Брекзит. Имаме и около 200 млн.лв. други разходи, като фонда за бедствия и аварии и др., допълни той.