Новини

Уникална мозайка от 5-ти век откриха в центъра на София

Уникална жилищна сграда и църква от 4-ти век са новите находки, които бяха разкрити от археолозите в центъра на София под ЦУМ, където се строи втория лъч на столичното метро. Находките представиха столичният кмет Йорданка Фандъкова, културният министър Вежди Рашидов и археологът от БАН гл. ас. Марио Иванов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Разкрита е добре запазена сграда, принадлежала на знатен гражданин на Антична София от 4-5 век. Сградата е с богата строителна история и има баня, двор и пекарна. В една от залите е запазена мозайка с разнообразни геометрични форми с площ от 30 кв. м., която вероятно е използвана за приеми.

Откритието станало случайно и дошло преди две седмици, обясни археологът Марио Иванов. Мозайката съчетава геометрични мотиви. Централната й част е заета от стилизирана розета и стилизират лавров венец.

Артефактите са част от огромните проучвания, които текат на т.нар. Ларго и под бул. "Мария Луиза", където се предвижда разкритите останки от Антична София да станат уникален по рода си подземен музей с площ от над 16 000 кв. м. Разкопките ще могат да се виждат от метрото, което ще е готово догодина, а музеят - след година - година и половина. "Това се невероятни неща, които, мисля, ще направят най-красивата метростанция в Европа", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проучванията продължават вече втора година, а за проекта наскоро бяха осигурени европейски пари - 16 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". "Предвиждат се различни подходи, така че цялата археология да е видима- минавайки по прозрачни пасарелки хората да виждат археологията - както туристите, така и случайно преминаващите. Тук археологията е значително по-богата", коментира Фандъкова, според която от обекта ще спечели туризмът на София, а от там и икономиката на града.
Министърстърът на културата Вежди Рашидов заяви, че на обекта са привлечени най-добрите специалисти. Докато журналистите бяха устроили засада на официалните гости, археалози откриха древна монета. Работниците работят под надзор, за да не се увредят находките. Не такова уважително отношение към историята показаха някои оператори, които се качиха на останките от стени, за да заснемат кадри от обекта.

Рашидов заяви, че съвместната работа между общината и правителството на този обект е безпрецедентна. "Това, което правим, може да се показва. За да се види, че една жена е хубава, не е нужно да разказваш - просто я покажи", заяви министърът, допълвайки нуждата от приоритизиране на важните за страната археологически обекти и приоритизирането им.
Рашидов е категоричен, че през 2019 г. София трябва да бъде европейска столица на туризма. "България е страна с древна история - Тракия, Византия, Рим", коментира Рашидов.


Източник: Информационна Агенция КРОСС