Новини

Министър Стела Балтова: Данните не могат да стигнат добрите нива от 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон

Данните не могат да стигнат добрите нива от 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Данните не могат да стигнат добрите нива, които имахме през 2019 година, но категорично вече се радваме на един отличен сезон, защото броят на посетителите вече наближава три милиона, което означава, че това е един сериозен ръст от 83 % спрямо миналата година. За съжаление, още не можем да ги достигнем от 2018 година, защото дефакто първите шест месеца отчитахме само спадове спрямо миналата година, защото 2020 година имаше два месеца, в които имаше активен зимен сезон, докато тази година не можем да кажем, че беше такава степен“, заяви тя.

„Всичко това се дължи на няколко основни аспекти. Първо отговорността, която има в управлението на нашата настанителна база, на ресторантите и заведенията, а именно отговорност към спазването на противоепидемичните мерки в условията на коронавирус. И на второ място отговорността на самите посетители. Посетителите не само, че са отговорни към начина на пътуване, те са отговорни към отношението си към туризма“, обясни министърът.

"На първо място по брой туристи е Румъния, следва Полша, но най-висок ръст на туристите имаме от Украйна, близо 400 % е ръстът спрямо миналата година. След това се нарежда Германия. След това Чехия, Словакия, Турция. От тези дестинации се радваме на добри резултати. От Турция още нямаме ръстове сериозни. за съжаление, от Израел не можем да достигнем нивата на миналата година. Има далечни дестинации, от които не можем да очакваме ръстове през тази година, тъй като едва сега се отварят пазарите за тях. Във Великобритания беше много динамична обстановката там. Много чартърни и директни полети са отложени. Имаме един много динамичен сезон, но паралелно с това се спазват мерките, които са наложени. Има невероятен оптимизъм. Българските хотелиери и българските ресторантьори и екскурзоводите показаха това, на което е способен българският туризъм – показаха, че качеството на услугата повлия на туризма“, каза още Балтова. Тя добави, че българските туристи са голям дял от туристите това лято - предсталяват 75 % от всички три милиона туристи.