Новини

Явор Божанков, БСП: Третият мандат ще бъде на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС

„На фона на диалога или по-скоро липсващият такъв, БСП е единствената партия, която успя да запази добрия тон и то с всички 4 партии. Ние ясно заявихме, че ако получим мандата от президента, с ГЕРБ и ДПС няма да водим разговори. Наясно сме с нашите 36 депутати и ще гледаме на този мандат като мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП.

В предаването “Събуди се“ депутатът от левицата обясни, че партиите не трябва да се намесват в работата на президента. По думите му някои сили са се опитали да го направят, а по този начин се взривява диалогът. „От “Демократична България“ го направиха още преди мандатът да бъде връчен, според мен, неправилен ход. Това бяха поставяне на условия и разделителни линии. Нашата роля и поведение ще бъде на медиатори и на политическа сила, която ще покаже как този диалог трябва да се води“, допълни той.

Според Явор Божанков трябва да си отговорим на въпроса дали ни трябва служебен кабинет и на второ място дали ни трябват нови избори: „Служебният кабинет е със срочен мандат, на нас ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред България – бежанската криза и събитията в Афганистан, ковид кризата, която ще наложи не само актуализация в бюджета, но тя е непредвидима. Третото са цените на електроенергията, които влачат след себе си инфлация. Самият служебен министър заяви, че не може да повлияе на този процес без законодателни промени, а те се правят от редовен кабинет“, коментира Божанков.