Новини

Държавният глава Румен Радев: Кризите пред България повишават необходимостта от диалог, компромиси и консенсус за излъчване на редовно правителство

Кризите, пред които е изправена България, повишават още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Затова е изключително важно да се отнасяме още по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Това заяви държавният глава Румен Радев днес по време на консултации с първата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на президента.

 

Срещата с представители на ПП „Има такъв народ“ е част от втория цикъл консултации, които президентът провежда в рамките на конституционната процедура за съставяне на правителство.

 

По думите на президента всички възможности за съставяне на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание трябва да бъдат използвани, защото това очакват българските граждани. „Явно това ще бъде обект на трудни диалози и труден консенсус, но аз все пак ви окуражавам да опитате“, заяви Румен Радев.

 

Държавният глава подчерта, че парламентът трябва да поеме отговорност и независимо изхода от преговорите за съставяне на правителство, да актуализира бюджета и да заеме ясна позиция за Плана за възстановяване и устойчивост на България.

 

Представителите на Парламентарната група на ПП „Има такъв народ“ изразиха мнение, че страната действително е изправена пред поредица от кризи и че голяма част от въпросите могат да се решат в парламента, независимо дали бързо ще бъде съставено правителство или не. От ИТН подчертаха също така, че вече са направили безуспешен опит да съставят правителство и оттук-нататък другите 5 партии в парламента, които разполагат общо със 175 депутата, следва да носят отговорност за сформиране на управляващо мнозинство.