Новини

Румен Радев: Залогът за третия мандат расте и само той ни дели от това да имаме или да нямаме правителство

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на „Демократична България“

Президентът Румен Радев се срещна днес на Дондуков“ 2 с представители на парламентарната група на „Демократична България“. Разговорът е в рамките на допълнителните консултации, които президентът провежда вчера и днес с политическите сили в 46-ото Народно събрание за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Държавният глава подчерта, че предизвикателствата, пред които сме изправени изискват редовно правителство, а след вчерашните консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС и потвърдената от тях позиция, че в рамките на втория мандат няма да предложат състав на кабинет, залогът за третия мандат расте и „само той ни дели от това да имаме или да нямаме правителство“.

 

Румен Радев изтъкна и че от самото начало парламентарната група на „Демократична България“ е активен фактор в диалога в Народното събрание и постави въпроса трябва ли да се промени нещо в подхода на преговорите между партиите, така че да се намери верният път за съставяне на редовно правителство.

 

Председателят на парламентарната група Христо Иванов потвърди, че възможността за съставяне на кабинет е в третия мандат, а реализирането му зависи от диалога между „Има такъв народ“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Затова, по думите му, политическите сили трябва да осъзнаят отговорността си и да опитат да компенсират дефицитите, появили се при първия мандат.  Според Христо Иванов трябва да се направи опит за излъчване на управление, „което поне за периода на зимните месеци да преведе страната без да причиняваме още едни парламентарни избори“. Всички партии имат свои приоритети, свои ограничения, но чрез разговор може да се намери работеща формула, допълни още Христо Иванов.