Новини

Хиляди се събраха на връх Шипка, за да почетат паметта на героите от Шипченската епопея

Хиляди родолюбци от страната се събраха днес пред Паметника на свободата на връх Шипка, за да отбележат 144-годишнината от епичните боеве за защитата на старопланинския проход и да почетат паметта на героите, загинали за свободата на България, съобщи БТА.

Официални гости на тържеството - под патронажа на президента, бяха държавният глава Румен Радев, който произнесе слово и поднесе венец на Паметника на Свободата, министърът на културата Велислав Минеков, областните управители на Габрово, Стара Загора, Велико Търново и Хасково, партийни лидери, общественици. Великотърновският митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

В отговор на журналистически въпроси пред Паметника на свободата президентът Румен Радев каза: "Нека пазим този ден от политически препирни" и не коментира политическата обстановка.

Тържествата започнаха с открит урок по история пред Паметника, изнесен от известния историк професор Пламен Павлов, който говори по темата "Руско-турската война и българите - извоюваната свобода", а стотици млади хора се бяха събрали да го слушат.

Към връх Шипка днес сутринта тръгнаха и три пеши похода, организирани от местния Ротари клуб - от високопланинската местност Узана, от Соколския манастир и от град Шипка.

Благодарение на организацията, създадена между габровската областна администрация и МВР, тази година за първи път от повече от десетилетие проходът Шипка остана отворен за движение на всички моторни превозни средства.

Cross.bg