Новини

Илияна Йотова поздрави каракачаните на традиционния им събор

Когато се държиш здраво за корените си, устояваш на бурите на днешния ден, заяви вицепрезидентът в сливенската местност „Карандила“

„Цяла България знае, че в последните дни на август „Карандила“ е по-различна, оглася се от песните и танците на каракачаните, разказва за минали времена. За 29-годишната си история Националният събор на каракачаните в България се превърна в емблема на разбирателство, толерантност и приятелство.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави каракачаните от България и Гърция, които се събраха край Сливен на 29-ия си национален събор.

В приветствието си Илияна Йотова изтъкна, че България е малка страна, но дългата й история е отредила тук да се срещнат и живеят заедно хора с корени от много земи. „В тази пъстрота, в традициите, в духа, който носят, е нашето богатство като народ. От тяхната мъдрост се учим днес, искаме да знаем повече за живота им, за песните и танците, за обичаите, за езика и легендите“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова поздрави Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, която чества 30-годишен юбилей, за съхраняване и популяризиране на самобитната култура на каракачаните. „Съборът и вашата дейност са не само важна и неизменна част от културния живот на Сливен и региона. Създават нови контакти, градят здрави връзки между каракачаните от България и Гърция, които се превръщат в мост за активното сътрудничество между двете съседни държави“, заяви вицепрезидентът.

„В модерното и бурно време, в което е все по-лесно човек да изгуби себе си, вие сте пример как традициите и паметта помагат и когато се държиш здраво за корените си, устояваш на бурите и принадлежиш на днешния ден. Тази памет и тази история ще предаваме на децата си, на поколенията след нас, за да продължим да пишем биографията на славния ни народ“, подчерта в приветствието си Илияна Йотова и определи каракачаните като дружелюбни и трудолюбиви хора, които с всичко  се справят.