Новини

Председателят на ДАЕУ Красимир Симонски представи проблемите пред е-управлението в Парламента

Нормотворчеството е изключително важно, за да имаме работещо електронно управление. Без адекватна нормативна основа, каквато е Законът на електронно управление (ЗЕУ) и наредбите към него, Законът за електронна идентификация и Законът за киберсигурност, не можем да говорим за ефективност на процесите. Това обяви Красимир Симонски, председател на Държавна агенция „Електронно управление“ по време на първото заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-то Народно събрание. Експерти от ДАЕУ работят по текстове в ЗЕУ, които да подобрят ефективното прилагане на закона, защото зад всяка изменена алинея, стои конкретен проблем, препъникамък, който пречи на реализирането на е-управлението, допълни той. И посочи като пример, пропуски в ЗЕУ, които дават основание на някои администрации да изискват хартиени документи.

Пандемията промени отношението на хората към цифровите технологии и доведе до значителен ръст в използването на електронни услуги. Това мотивира агенцията да бъде по-взискателна в предлагането на нови, качествени и сигурни е-услуги, улесняващи работата на гражданите и бизнеса с администрацията, заяви още председателят на ДАЕУ. Той представи пред Комисията и контролните функции на ДАЕУ, за спазване на принципите на е-управление в публичните институции, както и изискванията за мрежова и информационна сигурност.

Отворени сме за диалог и предложения, които да направят работещо електронното управление в България, обяви Красимир Симонски. Той получи уверение от  председателя на парламентарната комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии Ивайло Мирчев, че Комисията ще търси активното съдействие на ДАЕУ при решаването на различни казуси, свързани с е-управлението.

 На първото заседание на парламентарната комисия присъстваха представители на изпълнителната и законодателна власт, браншови организации от ИТ сектора, бизнеса.