Новини

Курц отказва да приема повече бежанци в Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц отказва да приема в страната повече бежанци от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

През мигрантската криза през 2015 г. и 2016 г. Австрия прие над 1% бежанци спрямо общия брой на собственото си население. Самият Курц пък е изградил кариерата си на базата на твърда линия по отношение на имиграцията, печелейки всички парламентарни избори от 2017 г. насам.

Докато Европейският съюз се опитва да намери решение на кризата с бежанската вълна от Афганистан, Курц заяви, че идването им в Австрия не е вариант.

"Категорично съм против това сега доброволно да приемаме в страната повече хора ( от Афганистан - бел.ред.) и това няма да се случи по време на моето канцлерство", подчерта той в телевизионно интервю.

По данни на ООН с 40 000 души Австрия е втората страна в Европа по брой приети афганистански бежанци след Германия, която е приела 148 000. За сметка на това обаче населението на Австрия е девет пъти по-малко от това на Германия.

Освен това Австрия е неутрална държава и не е член на НАТО.

"Не съм на мнение, че трябва да приемаме повече хора. Точно обратното", заяви Курц и допълни, че Австрия е дала несъразмерно голям принос, визирайки големия брой афганистански бежанци, които вече са в страната.

Според него хората, избягали от Афганистан, трябва да останат в региона.

Cross.bg