Новини

Румен Радев: Саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците

Чест е да бъда в сърцето на Странджа в този свят за всеки българин ден. На Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание.

Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония.

В историческата 1903 г., на това място, „по всички правила на модерния парламентаризъм“, както ще напишат  очевидците, тракийци отсъдиха: време за колебания няма – Одринският революционен окръг въстава редом със своите братя от Македония. От Охрид до Черно море  българите разпалиха стихията на революцията. Революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и народно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота. „Бихме се, спасихме честта“, ще възкликне към края на въстанието Даме Груев.

Моралният завет, който ни оставиха нашите предци , е че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си. Парещото перо на летописеца на въстанието Христо Силянов напомня и днес, че освободителната идея изисква безрезервно посвещаване, че преклонението пред саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците.

Редом със спомена за битките, жив е и споменът за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и човешки съдби. За библейския поход на бягащите от зверствата и прокудените от родните си места тракийци, поели по пътя към обетованата земя на Родината, търсейки спасение и подслон от зверствата при потушаването на въстанието. Този трагичен епизод е нашият национален урок за цената на свободата и необходимостта ревностно да я пазим. Затова сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите, да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си.

Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които грижливо пазят паметта на своите предци и я предават на идните поколения. Само народ, който помни своето минало, има бъдеще.

 

Поклон пред паметта на героите!

Да живее България!