Новини

Изявление по повод общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими

В навечерието на общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими на 23 август, заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите правосъдието Дидие Рейндерс направиха следното изявление:

"Преди повече от осемдесет години, на 23 август 1939 г., е подписан пактът „Молотов-Рибентроп“ между Германия и Съветския съюз, точно преди избухването на Втората световна война. За мнозина този съдбовен ден бележи началото на периоди на нацистка и съветска окупация и насилие.

На този ден отдаваме почит на тези, които станаха жертва на тоталитарните режими в Европа, и на тези, които се бориха срещу тези режими. Признаваме страданието на всички жертви и техните семейства, както и трайния ефект, оставен от това травмиращо преживяване върху следващите поколения европейци.

Нека работим заедно, така че нашето общо минало да ни направи по-силни за общото бъдеще и да не ни раздалечава.

Свободата от тоталитаризма и авторитаризма не е даденост. Това е нещо, което трябва да се отстоява всеки ден. Това е в основата на европейския идеал. Заедно с принципите на правовата държава и демокрацията, тази свобода е в основата на европейските договори, които всички сме подписали. Трябва да продължим да защитаваме, обединени, тези основни европейски ценности."