Новини

Борел: ЕС няма капацитет да осигури безопасност на летището в Кабул

„Евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните съюзници до края на месеца е невъзможна", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. По думите му пречката са мерките за сигурност на летището в Кабул, наложени от американските военни.

Европейската комисия призова всички страни членки да се подготвят за евентуална нова бежанска вълна от Афганистан.

Жозеп Борел обясни, че мерките за контрол и безопасност на американците на летището в Кабул са много строги и не се допускат европейски сътрудници. Само в представителството на ЕС в Кабул има около 400 афганистански сътрудници.

Ако американците си заминат до края на август, европейците нямат военния капацитет да се заемат с военното летище и неговата безопасност, така че талибаните ще го превземат, предупреди Борел.

Според него е необходимо да се проведат разговори с талибаните. Той обаче подчерта, че да се говори с тях не означава да бъдат признати, както обяви вчера и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В коментар на ситуацията в Афганистан тя допълни:

„В ЕС сме единодушни, че трябва да продължим хуманитарната помощ за Афганистан. Финансовата помощ за Афганистан обаче е нещо съвсем различно - тя е обвързана с конкретни критерии, например спазването на човешките права, и още по-конкретно - на жените и момичетата в Афганистан".

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон призова всички страни-членки да се подготвят за евентуална нова бежанска вълна от Афганистан.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обаче е категоричен, че афганистанските бежанци трябва да намерят закрила в съседните държави и да не бъдат допускани до Европа.

Cross.bg