Новини

През есента няма да има локдаун в Гърция, неваксинираните ще имат ограничения

Източници от гръцкото правителство подчертаха през уикенда, че икономическата дейност и социалният живот няма да бъдат блокирани отново през есента. Това означава, че когато времето захладнее и стане по-влажно, неваксинираните хора няма да имат право да влизат във вътрешните помещения на обществени пространства (ресторанти, кафенета, барове, театри, кина, стадиони), за разлика от ваксинираните, които ще могат да правят това само срещу показване на съответния дигитален сертификат и документ за самоличност, пише в. "Катимерини".

В коментар за телевизия Скай снощи правителственият говорител Янис Иконому каза, че съответните правила ще бъдат оповестени във вторник. "Мисля, че във вторник ще бъде обявена рамката за управление на пандемията и функционирането на икономиката", посочи той.

Говорителят подчерта, че "пандемията не е приключила, продължава и не отстъпва, за разлика от ината на някои хора, които интерпретират нещата по свой начин".

"Тези хора или ще се ваксинират, или ще се разболеят, застрашавайки цялото общество, включително тези, които вече са ваксинирани, което е нечестно", коментира правителственият говорител."Не броим гласове с броя на ваксинациите, броим човешки животи", каза Янис Иконому.

Гръцките здравни власти съобщиха снощи, че новите случаи на КОВИД-19 за денонощието са 3191, съобщава още "Катимерини". Деветнайсет от новите случаи са установени сред туристи при пристигането им в Гърция.

Към вчерашния ден са регистрирани 23 смъртни случая, с които общият брой на жертвите на пандемията нарасна на 13 351. Общият брой потвърдени случаи е 557 239.
Броят на интубираните пациенти вчера е бил 317.

Cross.bg