Новини

Радев: Нормативен проблем е разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършват без информацията и съгласието на местните власти

Тежък нормативен проблем е издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършва без информацията и съгласието на общините. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днeс Болярово. Държавният глава се срещна с кмета на града Христо Христов и представители на местната власт.

Кметът подчерта на срещата, че районът е земеделски и неговото бъдеще е в развитието на екологично чисто земеделие, животновъдство и туризъм. В тази връзка от местната власт определиха като изключително притеснителна досегашната практика за издаване на разрешения за проучване на наличието на подземни богатства без за това да са информирани местните общности. Те посочиха, че евентуална концесия за добив на метали на територията на общината, в която има много защитени зони по „Натура 2000“, е заплаха за водоизточниците и за екологичното състояние на региона. В земеделския район вече се отчита намаляване на дебита на водоизточниците и от общинското ръководство призоваха за тяхното съхранение и недопускане на замърсяването им при евентуален добив на метални руди.

По думите на президента особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция.  Пред журналисти след края на срещата Румен Радев посочи и че е недопустимо местната власт да трябва да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на тяхна територия. 

Влошаващото се състояние на ВиК инфраструктурата в Болярово и малките населени места, също беше сред темите на срещата. Като тежък проблем бе  откроена дискриминацията на населени места под 500 души, които на практика много трудно получават достъп до инвестиции за подмяна на водопроводната система. Необходимо е да се гарантират условия за съхранение и достъп до питейна вода в малките населени места, беше общата позиция на участниците в срещата, като беше изтъкнато, че с всяка година системата се амортизира. „Ако искаме да работим за България, в която няма такива драстични регионални дисбаланси, трябва да помислим за начина, по който се разпределят обществените средства“, заяви още президентът Радев.

Представителите на местната власт призоваха и за изпълнение на програмата, изготвена от 5-те погранични общини – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово и Тополовград, която предвижда инвестиции от около 80 млн. лв. в местното здравеопазване, образование и насърчаването на бизнеса и има за цел да подобри условията за живот и да  промени негативната демографска картина в региона.

Преди началото на срещата президентът Радев поднесе цветя пред Паметника на загиналите боляровци във войните за национално обединение и разтоваря с жители на града.