Новини

Николай Нанков: Заради действията на служебното правителство ще бъдат спрени проекти и ще бъдат замразени пътни ремонтни

"Знаем за всички участъци на АМ "Хемус", по които се работи от първи до девети етап. Ако говорим за конкретни работи, които предшестват самото строителство, за тях не са нужни строителни разрешения". Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в сутрешния блок на bTV.

"Без издаване на строително разрешение от компетентна институция, в случая Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) всичко, свързано със строителните дейности е незаконно. Ако говорим за нещата, които предшестват самото строителство, като теренно обезпечаване, проектиране, геодезия, инженерните пътища, доставянето на материали, закупуването на техника – за тях не са необходими строителни разрешения", обясни той.

,,От 4-ти, 5-и и 6-и участък не са извършвани строителни дейности, като между първи и девети участък всичко е платено от бюджета на "Автомагистрали" ЕАД'', сподели Нанков и добави, че авансовите плащания са в размер на 35 процента. От думите му стана ясно, че авансовите плащания са практика, която не се прилага само в строителния сектор, но и навсякъде другаде. "Във всеки инвестиционен проект е така. Защото има предстроителни дейности, логистиката е почти 35-40% от стойността на разходите – това са доставката на материали, трасирането, наема или закупуването на техника", посочи Нанков.

„Ако имаше нещо незаконно по отношение на договорите и платените аванси, новото ръководство на МРРБ трябваше от първия ден да изискат обратно тези суми,
сумите не са изчезнали, те са обезпечени. След това да прекратят договорите и да започнат отначало“, каза още той.

"Служебното правителство явно не е компетентно, работи на принципа на революционната целесъобразност, създава внушения в обществото вече четири месеца. Заради действията им ще бъдат спрени проекти и ще бъдат замразени пътни ремонтни. Всички ще страдаме от тяхната некомпетентност", завърши Нанков.