Новини

Министър Асен Василев: С колегите си от МРРБ подготвяме, между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на страната, да бъде приета разпоредба, която да позволи по договорите за ремонти да има разплащане

"Ако няма редовно правителство и ако служебното правителство трябва да изкара почти до края на годината, тогава би било безотговорно Националният план за възстановяване и устойчивост да не бъде внесен в Брюксел". Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на изслушване в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Министър Василев коментира и ситуацията в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

„Ситуацията в Агенция "Пътна инфраструктура" беше скандална. Аз рядко използвам толкова силни дума, в случая думата скандална мисля, че даже не е достатъчно силна”, каза Василев.

По думите му това, което заварили в АПИ били два типа дейности. „Единият тип дейност беше по изграждането на АМ "Хемус", където имаше заделени финанси. Една голяма част от тях бяха раздадени като аванси, вследствие на което ние заварихме надфинансирани дейности, раздадени 72% от парите за автомагистрала "Хемус", при построени 11% от магистралата. Така, че там има достатъчно средства да продължи строителството в рамките на дадените аванси. Оставени са допълнителни 80 млн. лв., с които да има допълнителни разплащания ако те се наложат. Другите пари, които са за АМ "Хемус" бяха прибрани обратно, за да не бъдат раздадени още аванси без да има нужда.”, каза той. 

"Другата дейност е тази по текущи ремонти. Парите от АМ "Хемус" не могат да се използват за текущи ремонти, защото те са в нарочна сметка. АПИ няма как да използва парите от магистралата, за да плати на фирмите, които правят текущи ремонти. Както за аутобана са раздадени едни пари с едни аванси, значително над дейността, по начин, по който и "на плочкаджия" няма да дадете, а тук става въпрос за много пари...по същия начин, само че с обратен знак бяха направени безобразия в частта по текущи ремонти", подчерта министърът. 

"При одобрен бюджет от 382 млн. лв. са възложени ремонти само за тази година на стойност от 1,5 млрд. лв. Без финансово обезпечаване. В протоколите на УС на АПИ са си позволили да запишат, че Министерски съвет трябва да приеме постановление и да намери пари. УС на АПИ дава указания на МС как да изразходва пари, които може и да ги няма в държавния бюджет. Даже да ги имаме парите в момента, с голяма част от тези фирми ние не можем да се разплатим без да станем клиенти в прокуратурата", поясни Асен Василев. 

Той заяви, че заедно с колегите си от Министерство на регионалното развитие и благоустройството е започнал да подготвя, между първо и второ четене на актуализацията на бюджета на страната, да бъде приета разпоредба, която да позволи по договорите за ремонти да има разплащане.