Новини

Социалната комисия одобри на първо четене актуализацията на пенсиите, предложена от служебното правителство

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС, които гласуваха с "въздържали се".
"За" гласуваха 13 народи представители, от подкрепа се въздържаха четиримата представители на ПГ на ГЕРБ-СДС.
Всички народни представители заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложения от името на парламентарните групи, но на този етап е важно процедурата да тръгне.
Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев представи предложенията за промени, като посочи, че те са пакет от мерки, които целят трайно по-висок доход от пенсии както на настоящи, така и на бъдещи пенсионери.
С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. Той изнесе данни, според които увеличение над 50 лева на пенсиите ще получат 1 млн. 132 хиляди души, средно около 86 лева увеличение, 944 хиляди и 500 души ще получат под 50 лева, средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия, заради ограничението от тавана.
Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.
Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.
Паунита Петрова от "Има такъв народ" посочи, че партията ще предложи минималната пенсия да стане 370 лева, така тя ще е над линията на бедност от 369 лева за тази година. По думите й с предлаганата актуализация от служебното правителство най-ощетени са бедните пенсионери, тъй като те ще получат с 10 лева по-малко от сегашната добавка от 50 лева към пенсията заради кризата с Ковид. Тя отчете, че за ИТН предложението на правителството е приемливо от гледна точка на акцента върху тежестта на осигурителния стаж, затова от партията ще го подкрепят, като си запазват правото да предложат по-висока минимална пенсия.
Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идаме " Мая Манолова, която не е член на комисията, но гостува по темата, защото, по думите й, я намира за изключително важна, припомни, че партията вече е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход за 2018 г. и смята това за задължителна стъпка в бъдещ парламент, ако се цели справедливост и премахване на дисбаланса между старите и новите пенсии. Тя посочи, че от групата си дават сметка, че в конкретния момент предложението на служебния социален министър е възможното с оглед на ситуацията и състоянието на държавната хазна, затова от "Изправи се БГ! Ние идавме " ще подкрепят законопроекта, като ще внесат предложение за 369 лева минимална пенсия.
Според Манолова достигането на дохода на възрастните хора до линията на бедност през системата на социално подпомагане изисква активно действие от страна на хората по време на пандемия, подаване на заявление и надали всички ще го направят.
Деница Сачева от ГЕРБ - СДС каза, че от ПГ ще предложат 100 лева месечно за всички пенсионери до края на пандемията, като това ще е целева помощ за пандемията. По думите й промени в пенсионния модел би трябвало да се правят от редовен, а не от служебен кабинет, защото за промените някой трябва да поеме политическата отговорност. Това е и причината депутатите от ГЕРБ- СДС да се въздържат от подкрепа на законопроекта.
Сачева отбеляза, че ако до края на годината за предложенията са нужни приблизително 400 милиона лева, за следващата година ще са нужни милиард и 800 милиона лева . "Без да получим ясна тригодишна прогноза от редовен кабинет за приходите в хазната, няма как да подкрепим предложението, защото разходите са големи и може да се окаже, че през 2023 г. и 2024 г. няма да имаме пари за нищо друго, освен за пенсии ", каза Сачева.
Хасан Адемов от ДПС заяви, че парламентарната група подкрепя законопроекта с уговорката, че го прави, защото трябва да стартира процедурата. Той заяви, че е започнало наддаването за минималната пенсия, в което ДПС няма да участва, защото така има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. По думите му размерът на минималната пенсия се увеличава с 13,3 на сто, а максималният се вдига много малко, като така се демотивират младите хора да участват с реални доходи в системата.
Цецка Бачкова от "Демократична България" заяви, че ПГ ще подкрепи предложението на първо четене, но ще внесе предложения между двете четения. Тя отчете, че не се решават проблемите за ножицата между старите и новите пенсии, въпреки безспорното достойнство на това, че законопроектът връща основните принципи на пенсионното осигуряване. ПГ на Демократична България също няма да участва в "наддаванията " за минималната пенсия.
Георги Гьоков от БСП, който е и председател на комисията, каза, че БСП ще подкрепи на първо четене актуализацията на пенсиите, защото това е стъпка в правилната посока, но увеличението само компенсира 50-те лева, а не решава разликите между старите и новите пенсии. Той отчете като грешка, че няма и намек за вдигане на максималния осигурителен доход, а не това е бил замисълът на създателите на пенсионно-осигурителната система.
КНСБ счита, че с коефициент 1,35 трябва да се оценяват само ефективните години осигурителен стаж, а не общия брой години. Това е валидно за случаите , когато в общия стаж има години на т.нар. превърнат стаж, т.е. стаж, който в зависимост от категорията труд е бил увеличен 3 пъти, 1.67 пъти или 1,25 пъти. Според КНСБ разликите до годините общ стаж след превръщането им трябва да се оценяват със сегашния коефициент 1.2 , защото в противен случай ще се получи така, че хора с по-малък брой години ефективен стаж ще получат доста по-високо увеличение на пенсиите, каза Ася Гонева от синдиката.
Министър Донев посочи, че исканото увеличение на минималната пенсия до 369 лева или 370 лева ще доведе до това, че над милион и 600 хиляди пенсионери, или повече от 60 процента от пенсионерите, ще получават минимални пенсии, ще бъде изравнен приносът на пенсионерите, участието им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, защото колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се осигуряват на реални доходи. Според него не трябва да се решават проблеми на социалното подпомагане през социално -осигурителната система.
"Няма стари и нови пенсии, има пенсии, отпускани за действащото тогава законодателство", каза Донев.