Новини

Корнелия Нинова: Разбираме отговорността на третия мандат, ще подходим държавнически

"Получихме покана от президента за връчване на третия мандат. Напълно разбирам отговорността, която сега поемаме – огромна, тежка отговорност на третия мандат като последна възможност", заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

"Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ – ковид криза, ръст на цените, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми. Разбираме, че трябва да дадем адекватен отговор на тези изпитания. Да проявим разум, мъдрост, диалогичност, държавническо отношение към въпроса. Знаем си и тежестта като парламентарна група – трета сила с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно, затова ще подходим държавнически, с разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще ги поканим  - „Изправи се! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ на разговор. Ще подходим различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварителни условия. Няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри. Искаме да вземем това решение заедно.  Търсим консенсус по тези въпроси. Всичко ще се случи публично, пред медиите и целия народ – да се знае какви преговори водим, за какво и с кого", сподели тя.

"По отношение на политиките -  ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговорите. Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии. Заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Разбира се, този документ остава отворен. На предстоящите разговори можем да го променяме, допълваме - всичко зависи от общата ни воля и от общата ни осъзнатост, че е необходимо да постигнем съгласие и диалог, за да излъчим редовен кабинет. На думи всички декларирахме, че България има нужда от това, но идва момент, в който тези думи трява да облечем в реални действия и добър резултат", заяви Нинова.