Новини

Община Тунджа се присъедини към концепцията за създаване на свободна икономическа и индустриална зона между областите Ямбол и Сливен

Община Тунджа се присъедини към концепцията за създаване на свободна икономическа и индустриална зона между областите Ямбол и Сливен. Решението за това е взето с пълно единодушие днес от общинските съветници, съобщиха от кметската управа.
Предложението за регионалната зона е внесено от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/. Концепцията е разработена от проф. д-р Димитър Тадаръков. Според документа, съседните общини - Тунджа, Ямбол и Сливен притежават бизнес потенциал и е необходимо да се развиват икономически заедно, за да задържат младите хора с достойно заплащане.
Проф.Тадаръков е заявил, че общият проект е пилотен за България. Идеята е инвеститорите да се възползват от една страна от облекченията, които дава държавата по Закона за насърчаване на инвестициите, а отделно общините също да им дадат финансови облекчения от местните данъци и такси.
Бизнесът е готов да помага за реализацията на идеята, но пред държавата ще се настоява да инвестира в изграждането на скоростен 4-лентов път между Сливен и Ямбол, е посочил регионалният председател на КРИБ в Ямбол инж. Николай Георгиев.
Досега такива концепции са одобрени в Благоевград и Тутракан.