Новини

Президентът Румен Радев: Системното бягане от отговорност ще доведе до това партиите да бъдат санкционирани на едни следващи избори

Системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до такива. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Рудозем.
„Политиката е преди всичко отговорност. Крайно време е парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея“, коментира той.
„Длъжни сме не да бъдем оптимисти, а да мислим рационално ,Какви ще са последствията, ако партиите не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство? Изисква се работещ парламент и редовно правителство. До кога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми? Кога партиите ще поемат своята отговорност? Колко избора трябва да преминем, зад а разберем, че без диалог не става, че без коалиция не става? Колко време ще се учим, за да стигнем до правилно решение?“, попита държавният глава.

Радев коментира и едно евентуално участие на министри от служебното правителство в редовен кабинет: „Има една много важна предпоставка. Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят за кого ще работят и при какви условия. Как в момента служебните министри или аз да отговорим: „Да, ще бъдем част от следващото правителство“? С каква подкрепа, по какви приоритети?“.

Президентът поясни, че избори две в едно е срещу духа на конституционния модел.
„Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел. Разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Това следва да се отчете. Трябва да се търси баланс между цента на едни отделни избори, между това хората да ходят три последователни недели на избори, но и да отчетем, ч тези изори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога на парламентарни и президентски избори в едно“, коментира той.

„Очакваме от това Народно събрание да сформира редовен кабинет, но в същото време да актуализира бюджета. От отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите, кои работят за себе си. Очаквам Народното събрание да вземе ясно отношение към внесения План за възстановяване и устойчивост. Е може да се абдикира от тази важна тема. Планът трябва да се внесе от редовно правителство. Ако пак ще имам служебно правителство, то е редно Народното събрание да има ясна санкция по този План, за да може следващо служебно правителство (ако има такова) да го внесе. Очаквам Народното събрание да вземе отношение поне по въпроса с мигрантската криза, като актуализира бюджета , така че ние да защитим надеждно нашата граница“, обясни държавният глава.