Новини

Премиерът Стефан Янев: Политическите сили в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели

Политическите сили в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели. Това каза министър-председателят Стефан Янев пред журналисти, след като посети българо-турската граница в района на Малко Търново.

„Парламентарно представените партии и коалиции имат достатъчно опит, поле за действие, знаят си отговорността по отношение на хората, които са ги изпратили там и са гласували за тях. Моите очаквания са да направят всичко необходимо. Очакванията на хората за промяна и нещо добро минава през гласуването за тези хора, които се в пергамента. Те трябва да направят това усилие. Ако не успеят и се стигне до извънредни избори потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с ранзпосочно говорене разочароват совите избиратели“, каза още той.

Премиерът Стефан Янев посочи, че има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск по границата. По думите му към момента всичко, което е необходимо като организация и осигуряване, е направено.

„Направени са и планове за нарастване на усилията, за включване на допълнителни хора, хора от армията, от други структури на МВР при необходимост. Засега такава необходимост няма, хората се справят. Видяхме до момента и от докладите на всички по системата - началници и хората, които изпълняват тази дейност, обстановката е спокойна, те се справят. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че нещата по отношение на охраната на държавната граница са в рамките на нормалното“, коментира той.

„Трудно могат да се правят прогнози, защото този миграционен натиск не е започнал от вчера. Много преди последните драматични събития, на които станахме свидетели ов Афганистан в рамките на месец август, има увеличаване на мигрантския натиск. Оценки на международни организации и на ООН са за една значителна цифра от афганистански граждани, които ще търсят убежище извън границите на държавата. В момента те са доста в съседни държави. Предполагаемо една част от тях ще тръгне към Европа и пътят им минава и през България“, поясни Янев.

Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като е направена организация.
„Има възможност за укрепване оградата по границата и предвидени средства в следващите поне два месеца преди да се промени времето и да се влошат условията. Опитваме се да направим да използваме точно това. Това ни е целта. Полагаме необходимите усиля да започнем в най-скоро време там, където е необходимо, да се ремонтират участъци или да се прави необходимото за укрепване на пътищата. Съоръжението е в добро състояние, има компрометирани участъци, но не е драматично и може да се направи в рамките на един месец“, допълни премиерът.

По думите му към момента има достатъчно капацитет в миграционните центрове и няма нужда от отваряне на нови.