Новини

Държавният департамент призова американските граждани да напуснат незабавно района на летището в Кабул

Американски служители отново предупредиха американците да напуснат района на летището в Кабул незабавно поради заплаха за сигурността, часове след като президентът Байдън заяви, че нова терористична атака е „много вероятна“ през следващите дни, пише The New York Times.

В неделя рано сутринта в Афганистан посолството на САЩ в Кабул предупреди американците за „специфична, достоверна заплаха“. Служителите на Държавния департамент издадоха няколко подобни предупреждения през последните дни. В събота президентът Байдън обеща, че ответният удар на САЩ за самоубийствената атака в четвъртък няма да бъде последният.

Предупрежденията бяха още един знак за хаотичната и опасна ситуация, докато САЩ се опитват да извадят последните останали американци и афганистанци от контролирания от талибаните Афганистан преди крайния срок във вторник.

Самоубийствена атака, за която пое отговорност „Ислямска държава“ и която уби много хора в района на летището в Кабул тази седмица, донесе допълнителни страдания в страната и възпрепятства усилията за евакуация.

В изявление Байдън предупреди, че друга атака е „много вероятна“ през следващите 24 до 36 часа. Той добави, че е разпоредил американската армия да „защитава нашите мъже и жени на място“.

Той също така каза, че ответният удар в петък, при който бяха елиминирани двама бойци от афганистанския клон на „Ислямска държава“, „не е бил последният“.

„Ще продължим да преследваме всеки човек, замесен в тази отвратителна атака и ще ги накараме да платят“, каза той в изявление. „Всеки път, когато някой иска да навреди на САЩ или да атакува нашите войски, ние ще отговаряме. В това никой не трябва да се съмнява. "

Много държави изтегляха войските си от Афганистан. Франция прекрати усилията си в петък, а евакуацията на гражданите на Великобритания приключи в събота, заяви Ник Картър, началник на щаба на отбраната, пред ВВС.

„Не успяхме да изведем всички и това беше сърцераздирателно“, каза генерал Картър пред BBC. „Имаше много сложни решения, които трябваше да бъдат взети на място.“

Държавният департамент на САЩ заяви в събота, че около 350 американци все още очакват евакуация от Афганистан. Още 280 души, които „се самоопределят“ като американци, не възнамеряват да напускат или „не са информирали САЩ за своите планове“, се казва в изявление. Съединените щати многократно предупреждаваха американците да стоят далеч от летището заради заплахата от нападение.

Представител на Пентагона заяви, че около 2000 души са били евакуирани от летището в Кабул за 12-часов период в събота, с което общият им брой е 113 500 от началото на операцията на 14 август. Евакуациите се забавиха от ранния четвъртък, преди самоубийствената атака, когато Представители на Белия дом заявиха, че 13 400 души са били превозвани със самолет през предходните 24 часа.

Стотици хиляди афганистанци все още се стремят към бягство от страната, но Байдън и други световни лидери признаха, че много от тях няма да успеят да го направят преди крайния срок.

В събота имаше признаци, че усилията за евакуация на летището се забавят, а насъбралите се афганистанци около аерогарата започнаха да се разотиват заради предупрежденията за нови атаки.