Новини

Централизирана система ще контролира движението на влаковете по трасето със 16 гари от Световрачане до Сопот

Централизирана диспечерска система ще контролира в реално време движението на влаковете по 138-километровия участък от Световрачане до Сопот. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров инспектира процеса на внедряване на системата. Тя се разполага в Единния център за управление на движението на влакове в гара София. За изпълнението ѝ са отпуснати 9 855 361 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до юли 2022 год.

По контролирания маршрут има 16 гари: Световрачане, Кремиковци, Яна, Столник, Саранци, Макоцево, Долно Камарци, Мирково, Златица, Пирдоп, Антон, Копривщица, Стряма, Клисура, Христо Даново и Сопот.

„Диспечерската централизация е от съществено значение за повишаването на сигурността, подобряването на движението на влаковете и намаляването на човешкия фактор в управлението“, коментира по време на инспекцията министър Тодоров.

Дистанционно управление ще се осъществява чрез въвеждане на централизирани команди. По този начин от диспечерския център ще се   определят маршрути за влакови и маневрени придвижвания. В същото време ще се получава в реално време информация за състоянието на сигнализационното оборудване и на всички елементи на осигурителната техника.

Системата ще проследява местоположението и движението на всички влакове в контролираната зона. Една от важните функции е автоматичното нареждане на влакови маршрути без намесата на оперативния персонал.