Новини

Не се търси решение за задължителна ваксинация, каза служебният премиер Стефан Янев

Не се търси решение за задължителна ваксинация, каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София. По думите му това е право на всеки един да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", коментира Янев.
По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повишат броя на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев. Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова Ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.
Третият аргумент, който служебният министър-председател изтъкна във връзка с Ковид вълната, е, че философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, е да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.