Новини

Обсъжда се възможност за подкрепа за фиксираните разходи за затворените бизнеси

Служебният министър на икономиката Кирил Петков изрази очакване по време на блиц контрола в рамките на ресорната парламентарна комисия заложените с актуализацията на бюджета 430 млн. лева в подкрепа на бизнеса заради коронакризата да бъдат достатъчни за целта.
Това е адекватна сума, донякъде даже консервативна, но се надяваме, че с по-адекватни мерки във връзка със спирането на бизнесите - кога и как, ако се наложи, тази сума би трябвало да стигне, заяви министърът.
Той съобщи, че част от тази сума - 260 млн. лева, са по мярката "60 на 40", 100 млн.лева са за самоосигуряващите се, 30 млн. лева - за авиоиндустрията. Останалите искаме да впрегнем потенциални помощи - например част от фиксираните разходи да бъдат поети в туризма и ресторантьорския бизнес, за да поемем на хората най-голяма тежест, ако се наложи тяхното затваряне, каза министърът. Министърът изрази надежда част от парите по REACT-EU, които са в размер на около 200 млн. евро и ще бъдат разпределени между различни министерства, да отидат в програмата за фиксирани разходи.
Петков акцентира, че дизайнът на мерките по тези 430 млн. лева ще бъде обсъден в партньорство с бизнеса и допълни, че предприемането на ограничителни за бизнеса мерки ще стане едва при яснота за мерки за възстановяване на засегнатите дейности.