Новини

Министър Асен Василев обсъди с бранша състоянието на пътно-строителния сектор

„Ще предложим на Народното събрание да позволи на АПИ, с ясен списък на договорите, да подпише анекс към тях за реалната стойност на възлаганията, за да може да се направят разплащанията към строителните компании“, е заявил министърът на финансите Асен Василев на среща в МФ с представители на пътно строителния бранш“, съобщиха от МФ. В срещата са участвали и заместник-финансовия министър Виолета Лорер, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и инж. Ивайло Денчев, и.д. председател на УС на АПИ. От страна на Камарата на строителите в България е участвал инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, както и членове на ръководството на Камарата. Българска браншова камара „Пътища“ е била представена от инж. Живко Недев, зам.-председател на УС на ББК „Пътища“, който е и зам.-председател на секция „Транспортна инфраструктура“ в КСБ, а Българска браншова асоциация „Пътна безопасност” от председателя ѝ д-р ик.н. Николай Иванов, който е и член на УС на КСБ. Присъствали са и ръководители на пътно строителни фирми.

От МФ съобщиха, че страните в срещата са се обединили около това решение като единствено възможния начин да бъдат изплатени сумите за извършените дейности, без да се нарушава законът. Предвижда се в анексите да се разпише конкретен план за изплащане на сумите, което би позволило на банките да направят факторинг на плащанията и фирмите да имат достъп до финансов ресурс. „Тези решения идват в отговор на установените от служебното правителство подписани договори с направени възлагания значително над стойността им и в нарушение на Закона за обществените поръчки“, посочват от МФ.

„Участниците в срещата се обединиха и около това, да се потърси съдействие от народните представители, за да се позволи на АПИ да подпише анекс към всеки отделен договор за извършване на зимно почистване и поддръжка на пътната инфраструктура до края на април догодина, като междувременно се проведат обществени поръчки по правилата на Закона за обществени поръчки и да се изберат изпълнители на реалните суми. Министър Василев заяви, че само съдействието на парламента може да доведе до разрешаване на проблема със законно разплащане по договорите с гласуване на текстовете и актуализацията на бюджета“, пише още в информацията за медиите.

„Темата на срещата бе състоянието на пътния сектор. Ние поставихме нашето основно искане – браншът има изпълнено СМР за 600-800 млн. лв. и продължаваме да работим. Искаме ясен хоризонт кога ще ни бъде разплатено това извършено строителство“, коментира за в. „Строител“ инж. Живко Недев, зам.-председател на ББКП и зам.-председател на секция „Транспортна инфраструктура“ на КСБ. „Положителното от срещата е, че вече има разговор, има диалог с бранша.  Министърът на финансите предложи всичко, което е изпълнено да бъде сертифицирано и фактурирано и съответно да се сключи факторинг с АПИ и банките. Това е финансов механизъм, който е добър за момента и е начин да си получим парите скоро. Условието на министър Василев, обаче е да има санкция на НС относно договорите. Така, че има първа положителна стъпка. Предстои и среща с МРРБ където ще се разгледат договор по договор. Очакваме адекватна реакция от парламента“, каза още инж. Недев.