Новини

Около 200 мигранти са отблъснати от нашата граница тази нощ

Около 200 мигранти са отблъснати от нашата граница тази нощ, в страната са заловени 10-15 души. Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в парламента при изслушването му за мигрантския натиск. Преобладават граждани от Афганистан, допълни той. Ситуацията се наблюдава ежедневно, увери министърът. В много тясна координация сме с Турция и Гърция, за да може заедно да противодействаме на мигрантския натиск, каза Рашков. Взаимодействието между граничните власти на трите страни е удовлетворително на този етап, допълни той.
Голям проблем е опитът на нелегални мигранти да преминават през границата чрез транспортни средства, посочи Рашков. Това налага граничните власти да проверяват щателно всички транспортни средства, което пък забавя преминаването на границата и рефлектира върху икономиката, обясни той.
В МВР е създадено звено, в което се концентрира информация от службите за сигурност, посочи Рашков. Звеното анализира получените данни и подпомага държавното ръководство да реагира своевременно. На крак са всички служби, координирани са техните действия, информацията се концентрира на едно място, посочи Бойко Рашков.