Новини

Нови противоепидемични мерки влизат в страната от 7 септември

Учебната година в училищата ще започне присъствено. Децата не са длъжни да плащат цената, затова че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме. Учебният процес може да започне присъствено. Това обяви днес на брифинг министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който представи новите противоепидемични мерки. Новите мерки влизат в сила със заповед на здравния министър в 24.00 ч. на 7 септември и се прилагат на територията на цялата страна.
Заповедта на здравния министър е издадена със срок от два месеца и се прилага на територията на цялата страна, тъй като показателите на повечето от областите са сходни, посочи здравният министър. В рамките на десет дни след влизането в сила на заповедта, ще се направи преоценка и ако е необходимо, ще бъдат нанесени нови корекции, както и, ако ситуацията налага, ще бъдат приложени по-тежки мерки, подчерта министърът. Той гарантира, че няма да допусне претоварване на здравната система и призова хората да се ваксинират.
Зам.-министър Александър Златанов представи новите мерки. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове се допуска при дистанция от най-малко 1,5 метра до максимум 10 души в помещение, при носене на маски и хигиена на ръцете, редовно проветряване. Преустановяват се посещения в детски центрове и клубове, и други групови услуги за деца. Провеждането на конгреси, семинари и други се допуска при използването на не повече от 30 процента от капацитета и до 30 участника в помещението при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра и носенето на маски.
Посещенията в заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината се допускат само от 7.00 до 22.00 ч. при отстояние от 1,5 метра между седалките на столовете между масите. Допуска се заемане на не повече от шест души на една маса и носене на защитни маски от персонала.
Събитията от частен характер могат да се повеждат при не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.
Преустановява се провеждането на тиймбилдинги и други подобни мероприятия. Провеждането на конкурси, масови изпити се допуска при използване на не повече от 30 процента от капацитета и до 30 участника в помещението при спазване на дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на маски.
Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и други. Посещенията на кина, театри, циркове и други прояви на закрито се допуска при не повече от 50 на сто от капацитета на помещението и използването само на седящи места, спазване на дистанция, носене на маски за лице. Посещенията на музеи и галерии се допускат при не повече от 1 човек на 8 кв.м. и при спазване на дистанция от не по-малко 1,5 метра. Провеждането на спортни състезания на закрито се допуска без публика.
Професионалните спортни състезания на отрито се допускат с публика при не повече от 30 на сто от капацитета от стадиона и при заемане само на седящи места. Посещенията на фитнеси се допуска при използване на не повече от 30 на сто от капацитета. Посещенията в спортни зали, клубове и комплекси се допуска при индивидуални спортове и при използване на не повече от 50 на сто от капацитета им. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.
На всички пазари и тържища се осигурява еднопосочно движение и осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на осем квадратни метра и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитни маски за лице.
При наличие на сто процента от персонала на съответния обект с валиден ковид сертификат, преболедували или отрицателен резултат от изследване, както и валидни такива документи на посетителите, обектите могат да работят при сто процента капацитет, информира зам.-здравният министър Златанов.