Новини

Кристиан Вигенин: Ако се правят опити да се откъсне от наши структури, това ще срещне отпор

„У нас имаше известни надежди, че може да е настъпило известно преосмисляне, че предизвикателствата, пред които е изправена страната изискват действащо правителство, макар и с ограничен срок. Защото виждате какво ни предстои оттук нататък – влизаме в зимата, в ковид криза, има очаквания за мигрантска криза и социално-икономически проблеми, които са на хоризонта. И всичко това България ще го посрещне без парламент и с ново служебно правителство, което ще бъде назначено от президент, който е в предизборна кампания. Трябва поне в следващите няколко дни да приключим с актуализацията на бюджета, за да оставим поне някаква минимална сигурност на българските граждани.“ Това заяви заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в „Неделя 150“ по БНР.

„В последните дни „Има такъв народ“ започнаха пак да говорят как БСП била партия на статуквото, но именно „Има такъв народ“ се превърна в партия на статуквото. Те имаха три възможности да формират правителство и да започнат да се борят с това статукво и три пъти отказаха. Не можеш да бориш статуквото с повърхностни промени в бюджета и да променяш съдебната система и политиката като цяло с едни странични промени оттук-оттам в по някой закон“, каза още той.

Вигенин посочи, че докато БСП е искала ясни ангажименти по политики, другите партии са се плъзгали по повърхността. По неговите думи тази липса на концепция за управление много си е личала в някои от новите партии и не знае дали това ще се промени до следващите избори.

Според социалистът от „Има такъв народ“ са показали неумелост при организирането на работата на Народното събрание, когато са насрочили заседание на правна комисия без да си осигурят кворум. „Предварително е било ясно, че двама народни представители от БСП не могат да участват в заседанието на правна комисия. Единият е бил на погребение в избирателния си район, а другият предварително е предупредил, че ще закъснее, но те не са го изчакали“, обясни Вигенин.

Той подчерта, че БСП ще подкрепи законопроекта за премахването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата на редовното заседание на комисията.

„Не разбирам тези хитрини на дребно и защо партиите, които твърдят, че искат промяна на модела, атакувайки се едни други смятат, че ще откъснат някакъв електорат за себе си. Тези постоянни нападки, обиди, скандали – това не е промяната. Това не е начинът да бъде върнат духа на парламентаризма и парламентът да бъде утвърден като основна институция в страната, точно обратното. Не знам дали това не е някаква целенасочена политика да бъде сринат окончателно парламентът и алтернативата на ГЕРБ, които превърнаха Народното събрание в придатък на Министерски съвет, окончателно да срине парламентаризма в България. Ако това е целта, засега успешно вървим в тази посока. От БСП категорично се противипоставяме на това и ще направим всичко необходимо, за да покажем, че парламентът е мястото, където се решават проблемите на хората“, коментира Вигенин.

„Взехме своето решение за връщането на мандата в момента, в който видяхме, че намеренията на другите партии за актуализиране на бюджета са сериозни, когато беше изменена програмата на Народното събрание и се насрочиха извънредните заседания на комисиите и на парламента. При това положение преценихме, че не е необходимо повече да държим мандата, тъй като очевидно правителство не може да има. Ние ще си изпълним конституционното задължение по връщането на мандата, а оттам нататък президентът няма срок, в който да разпусне Народното събрание и спокойно може да изчака приемането на бюджета“, каза Кристиан Вигенин в отговор на въпрос за връщането на третия мандат.

„БСП не се притеснява от нови политически проекти, преживели сме много такива. Ако наистина се правят опити не само да бъде създаван нов проект, а да бъдат откъсвани наши структури, това ще срещне отпор. Но би било нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект на Кирил Петков“, смята Вигенин.

Според него по-притеснително е ако такива совалки се правят през президентската институция, която няма роля в подобни политически процеси.

„Моето лично мнение е, че президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия. Друг е въпросът, че се създадоха известни колебания след непремисления отговор на премиера Янев. Когато премиерът и министри, назначени от Радев, изразяват намерения да създадат или да подкрепят политически проект, това рефлектира върху президента. Не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг, той е надпартиен и трябва да остане такъв“, категоричен бе Кристиан Вигенин.