Новини

МРРБ: С финансиране от министерството ремонтират над 20 улици в община Белово

Над 20 улици ще бъдат основно ремонтирани в община Белово със средства от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството на база сключено споразумение. Това стана ясно на среща на министър арх. Виолета Комитова с кмета на общината инж. Костадин Варев. На нея присъстваха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, Ангел Ангелов- съветник на министъра и експерти от МРРБ и общинската администрация, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Общо 1,6 млн.лв. са предвидените средства за благоустрояването на 15 улици село Момина клисура, 5 в общинския център Белово и една в село Аканджиево. Кметът Костадин Варев посочи, че споразумението с МРРБ е от 2019 г., като до момента общината със собствени средства е успяла да подмени водопроводите под улиците, предвидени за ремонт. Със съгласието на министър Комитова срокът на споразумението ще бъде удължен, за да може обектите да бъдат завършени с нови настилки и съпътстващи съоръжения. Очакванията са до края на годината да бъдат готови десет от улиците, а останалите през следващата година.

Бяха обсъдени и въпроси, свързани със състоянието на ВиК мрежите в общината и възможностите, които се откриват пред местната администрация от решението й да се включи към ВиК Асоциацията в област Пазарджик. „По този начин общината ще има достъп до европейско финансиране, за да подменя старите водопроводни и канализационни мрежи, които са от 50-те години на миналия век“, посочи министър Комитова. Според нея водата е стратегически отрасъл от първостепенно значение, като местната и централна власт, без значение от политически пристрастия, трябва да се възползват максимално от всички възможни източници за финансиране, защото нуждите са огромни. Кметът потвърди, че заради старите тръби 7 от 9-те населени места в общината са на воден режим през летните месеци. За модернизиране на ВиК мрежите в общината са нужни над 50 млн.лв.

На срещата бяха коментирани и казуси около изработването на Общия устройствен план на общината, както и ремонта на главния път Пазарджик-Костенец в чертите на Белово.