Новини

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че технологично и организационно е възможно да се проведат избори "две в едно"

Изборите, техногично и организационно, е възможно да се проведат "две в едно", коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на срещата с държавния глава Румен Радев, който обсъди с ръководството на ЦИК провеждането на предстоящите президентски и парламентарни избори и готовността - организационна, технологична, времева и финансова, за провеждане на избори "две в едно".
На въпрос за финансовата стойност, Нейкова коментира, че, ако изборите са "две в едно", ще се наложи закупуване на допълнителен брой машини, а колко ще бъдат те, ще е въпрос на решение в зависимост от критерия, който ще бъде изработен от ЦИК, в колко избирателни секции ще има повече от една машина. За да е достатъчно времето за гласуване на избирателите, в максимален брой секции, трябва да се осигури втора машина, смята Нейкова. Не мога да кажа категорично, че избори "две в едно" ще струват по-евтино, отколкото избори на различни дати, тъй като това зависи от различните технологични и организационни решения, но ако изборите са "две в едно" логистиката ще бъде извършена само веднъж, в зависимост от това дали ще има и втори тур, обясни председателят на ЦИК. В единия случай няма да се налага допълнително закупуване на машини, в другия случай ще се налага, така че едните разходи ще бъдат за сметка на други, но като цяло моето мнение е, че ако изборите са "две в едно" може би някои разходи ще бъдат оптимизирани, коментира Нейкова.
В началото на срещата Радев отбеляза ,че разделението на отговорностите между президентската институия и НС предполага и отделни кампании, и отделни избори. Още повече досега в нашата практика смесването на тези избори не е ставало, от друга страна всички знаем, че отделните избори изискват повече финансови средства, а и българите натрупаха тази година чувствителна електорална умора, отбеляза президентът. Трябва да отчитаме и факта, че НС вече определи последната възможна дата за президентски избори и върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори, затова и в обществото все повече се говори за избори "две в едно", посочи държавният глава.
Камелия Нейкова декларира, че ЦИК винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те и дали се произвежда в един и същи ден повече от един избор. Тя припомни, че през 2011 г. имаше едновременно президентски и местни, през 2016 г. бяха проведени едновременно президентски и национален референдум. Всеки вид избор изисква различни решения от технологичен, организационен и финансов характер, коментира тя. ЦИК напълно самостоятелно не прозвежда избори, работим във взаимодействие с всички останали държавни органи, които имат отношение към изборите, отбеляза Нейкова. Каквото и да е решението, ЦИК ще организира изборите така, че изборният процес да не е поставен в риск, декларира тя.
Нейкова подчерта ,че избирателят трябва да има възможност за избор и не може избирателите, които гласуват машинно, да са задължени да гласуват за двата вида избори. От наша страна ще направим всичко въздможно на избирателите да стане ясно, че машинното гласуване им дава същата възможност за избор, така както ако бяха гласували с хартиени бюлетини.
Можем да смятаме, че избори "две в едно" са възможни, при условие, че срещнете необходимата финансова и логистична подкрепа от правителството и навременно обучение на избирателите, обобщи президентът Румен Радев и подчерта, че разяснителната кампания за избирателите трябва да стартира възможно по-рано.
Нейкова се съгласи и посочи, че разяснителната кампания трябва да стартира веднага. Тя посочи по отношение на финансовата и логистична подкрепа, че и за изборите на 11 юли е имало доста препятстия във връзка с машинното гласуване, но ЦИК е имала пълната подкрепа на правителството.