Новини

Арх. Влади Калинов за АМ "Хемус": Ситуацията, която се случва в момента, е извънредна, и ще изисква извънредни решения.

Незаконното строителство на АМ „Хемус“ е недопустимо, защото нямаме конкретен извършител, който да носи отговорността за качеството на това строителство. Това каза арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Ние направихме проверка по искане на министъра на регионалното развитие на цялата автомагистрала „Хемус“ – на всички участъци, които се изграждат и тези, които се планира да се строят. 1- ви, 2-ри и 3-ти участък има наличие на подробни устройствени планове, отчуждаване на терените, разрешения за строеж, одобрени инвестиционни проекти и съставено строителни книжа по време на строителството. 4-ти, 5-и и 6-и лот имат подробни устройствени планове, но масово не са приключени процедурите по отчуждаване, няма одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. Въпреки това на място са установени строително-монтажни работи“, посочи той.

„За мен обяснение няма. Аз никога не съм си представял, че може държавата да е в ролята на нарушител и то в такива мащаби. Това е началото на целия процес. Ситуацията, която се случва в момента, е извънредна, и ще изисква извънредни решения. Говорим за големи средства, които са вложени там. Те са изцяло държавни. Няма опция да бъде узаконено по настоящия Закон за устройство на територията. По действащия закон построеното трябва да се разруши. Ние сме меко казано изненадани от това, което установяваме на място“, заяви Калинов.

„Има два сключени договори – между АПИ и подизпълнителя „Автомагистрали“. Има още сключени договори за конкретни съоръжения като тунели, мостове, надлези и виадукти. Има и още много сключени договори с 10-15 други фирми за доставка на материали и наем на техника. Големите пари са в тези договори. „Автомагистрали“ се води за основен изпълнител там. Ще се опитаме да разберем обаче кой е изпълнил това строителство там. Мащабите са доста големи. За нищожност на договорите в момента не мога да говоря. ДНСК установява какво се случва и ние ще го направим с всички възможни средства“, каза още той.

„Незаконното строителство е недопустимо, защото нямаме конкретен извършител, който да носи отговорността за качеството на това строителство, за това, че то отговаря на нормите в нашето законодателство, което е основното, което искаме при изграждането на подобни съоръжения. Не знам какво си въобразяват тези хора. Това са фактите, които сме установили. Направихме летене с дрон, за да установим навсякъде какво се случва и да постигнем истинската картина. Доста се потрудихме, отне ни около месец“, допълни Калинов.