Новини

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Гергана Стоянова за нов член на ЦИК

Държавният глава Румен Радев подписа указа за назначаването на Гергана Стоянова за нов член на Централната избирателна комисия по предложение на политическа партия „Има такъв народ“. Тя заема мястото на Любомир Гаврилов от квотата на същата парламентарно представена партия. Мандатът на Гаврилов е предсрочно прекратен, след подадената от него оставка.

 

Преди подписването на указа, на „Дондуков“ 2 се състоя публично изслушване на кандидата за нов член на ЦИК. „За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори е от изключителна важност съставът и начинът на работа на ЦИК“, заяви по време на изслушването президентът Румен Радев. По думите му, за да е ефективна дейността на комисията, е от значение нейната публичност.

 

Румен Радев изрази надежда Гергана Стоянова да се включи възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, „защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни“. „Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции“, заяви още президентът.

 

Комисия от Администрацията на президента, назначена за проверката по представените за кандидата документи, не е установила несъответствие с нормативните изисквания за заемане на длъжността, стана ясно по време на изслушването. В рамките му Гергана Стоянова представи опита си в изборната администрация като член на РИК-Бургас при провеждането на парламентарния вот на 11 юли 2021 г. Гергана Стоянова е магистър по право от Бургаския свободен университет и има над 20-годишен юридически стаж.