Новини

Зам.-министър Валентин Граматиков: Дължимите пари към пътностроителните фирми за изпълнени дейности по текущ ремонт и поддръжка трябва да бъдат платени

Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че парите, които дължи държавата за изпълнените и приети дейности от пътно-строителни фирми, трябва да бъдат платени. За съжаление, все още търсим законовия начин това да се случи. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков на среща с представители на Българска браншова камара „Пътища“, Камара на строителите в България и Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. От страна на КСБ в срещата участие взе изп. директор Валентин Николов.

В разговора се включиха още заместник-министър арх. Иван Шишков, както и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД. Срещата се проведе във връзка с неразплатени средства към пътно строителни фирми за извършени дейности по договори за текущ ремонт и поддръжка.  

В рамките на тази година ще намерим начин, по който да разплатим осигурените от служебното правителство в закона за бюджета още 100 млн.лв. и те ще отидат при Вас, които вършите истинската работа на пътя, увери заместник-министър Граматиков.

По време на дискусията стана ясно още, че в момента има затруднения с плащанията по всички задължения, свързани с текущи ремонти, тъй като въпреки изчерпания бюджет на АПИ, на пътните фирми са възлагани дейности от предишното ръководство на агенцията. 

В хода на разговора бяха обсъдени и въпросите, свързани с подготовката за зимно-поддържане на републиканската пътна мрежа.

Участниците се обединиха около мнението, че с общи усилия проблемът трябва и може да бъде решен. 

В края на срещата от ББКП изразиха мнение, че камарата е в добър диалог с АПИ.