Новини

Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

Българският еврокомисар Мария Габриел стартира още една инициатива, свързана с образованието и иновациите - днес тя постави началото на Европейска награда за иновативно обучение в рамките на програма "Еразъм+", целяща признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията, съобщиха от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.
Отличието е за иновативни преподавателски практики, както и за работата на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество. Всяка година наградата ще има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е дистанционното и смесеното обучение. Критериите за подбор включват активната роля на учащите, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищното образование.
"Всеки в живота си има поне един учител, който му е дал любовта към знанието. Днес предизвикателството към обществото е да им отдадем заслуженото признание и да има повече видимост към техния неуморен труд, да направим професията учител по-ценена", е отбелязала Габриел. Ето защо с екипа ми създадохме Европейската награда за иновативно обучение, искаме тя да се превърне в платформа за обмен на добри практики и за издигане престижа на учителската професия, е заявила тя.
По време на събитието за обявяване на новата инициатива са били отличени иновативни учители и училища от 31 държави, участващи в програма "Еразъм+" в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите e осъществен от националните агенции по "Еразъм+". Българските лауреати са Първо частно училище "Леонардо да Винчи" - Русе, СУ "Екзарх Антим Първи" - Казанлък, Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" - Враца и Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" - Бургас.
Мария Габриел е посочила, че професията на учителя е призвание, мисия и задача. Трябва да дадем на учителите вниманието, което заслужават, е казала тя, като е отбелязала, че наградените проекти показват какво може да се постигне, когато се обединим, обменяме различни гледни точки, практики и се учим един от друг. Тя е благодарила на националните агенции по програма "Еразъм+" за тяхната работа при подбора на проекти и е коментирала, че самата организация на Европейската награда за иновативни преподаватели е пример за отлично сътрудничество.
Европейската церемония по награждаването на лауреатите ще е на 20 октомври 2021 г. в Брюксел.