Новини

Йорданка Фандъкова: Изграждането на столичната канализация е приоритет

Основен приоритет на Столичната община е изграждането на канализация. Това заяви по време на проверката за изпълнението на корекцията на река Владайска столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. „Програмата за изграждането на канализация на ¼ в София е стриктно разписана и се спазва. От началото на 2011 г. досега са построени 34 км канализационна мрежа”, допълни тя.

В момента се изпълнява корекция на част от река Владайска в кв. „Княжево”. Изгражда се стоманобетонна конструкция на коритото с дължина 780 м и височина на стените до 7 м. Стойността на обекта е 2,7 млн. лв., като поетапно се работи от 2009 г. Участъкът е с дължина 2030 м. Корекцията трябва да приключи до края на септември, а през октомври ще има довършителни работи. След завършването на обекта ще се подобри средата за жилищните квартали „Овча купел”, „Красно село” и „Княжево”, като ще бъдат защитени от наводнения.

Корекцията на р. Владайска е технологично свързана с изграждането на новия ляв владайски колектор, който е част от „Интегрирания проект за водния сектор на София”, финансиран по програма ИСПА. Общата му стойност е за 58 млн. лв. По него ще бъдат изградени още 5 канализационни колектора на територията на столицата.

„В София няма канализация, защото не са строени именно тези обекти. Каналът на 10 500 души, които живеят тук, се е изсипвал направо в реката”, заяви столичният градоначалник. Чрез изграждането му ще се обслужват териториите на кв. „Овча купел” -старата част, местността Карпузица, кв.”Княжево” и кв. „Горна баня”. Левият владайски колектор е с обща дължина 3946 м. Стойността на обекта е 2,5 млн. лв.

Същевременно столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че от началото на годината са почистени 24 км от реките в София, като предстои обемът да се увеличи с още 45 км.