Новини

Иван Стойков: Основната причина за инфлацията е поскъпването на горивата

Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст се наблюдава при хранителните стоки. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електроенергията могат да доведат до допълнителен ръст в цените на основните храни през есента и зимата.

"Една от основните причини за инфлацията е поскъпването на горивата. Не за пръв път виждаме как поскъпването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да добавим и поскъпването на електроенергията. Така че всички тези фактори водят до повишаване на крайните цени за потребителите. Отделно по разни други причини, обусловени от икономически предпоставки донякъде и от Covid- ситуацията, която също е икономически фактор, се предизвиква недостиг на определен вид суровини, които от една страна се добиват в по-малки обеми, в по-малки количества. От друга страна и доставките са малко затруднени, което малко по малко, едно по едно оскъпява още на етап добиване на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттам нататък вече за повишаването на цени, на стоки, на услуги добавяме и фактора горива и електроенергия и се стига до ситуцията, която е в момента - по високи цени както за потребителите, така и за бизнеса", каза за БНР Иван Стойков, финансов анализитор от портала "Моите пари".

По думите му, ако имаме спестени пари, можем да ги инвестираме в покупка на имот.

„Другите варианти са да се инвестира на капиталовия пазар. Това са вече възможностите за покупка на акции, на облигации", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Стойков.

Cross.bg