Новини

Николай Денков: В образованието има място само за една политика - образователната

В образованието има място само за една политика - образователната. Никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието. Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Най-важната задача пред него сега е да минимизира последствията от поредната вълна от пандемията в системата на образованието, без да се затварят училищата. По думите му системата, по която ще се отварят и затварят училища, е изцяло променена, като е потърсен баланс между механизма и насоките на здравните власти.

Министър Денков отбеляза, че над 50% от учителите са ваксинирани или преболедували. Според него задължителни мерки за ваксиниране могат да бъдат въведени, само ако обществото подкрепи това.

Той коментира и новия проект на бившите вече министри Кирил Петков и Асен Василев, като посочи, че само ангажиментите му в просветното министерство не са му позволили да се присъедини към тях. „Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми. По време на служебното правителство те показаха не само, че искат промяна, а и че знаят как да я направят", каза той. „Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н., ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери, наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще", каза служебният министър.

Cross.bg