Новини

Министър Стоилов: Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какви са проблемите, които трябва да се решават

Сега вече ми е по-лесно да се ориентирам какви са проблемите, които трябва да се решават, по-добре знам и какви са спънките това да става. Това каза служебният министър на правосъдието в предаването „Тази сутрин" по бТВ. Той отчете като успех в работата на предходното министерство ускоряването на регистърните производства и свързването на българския Търговски регистър с европейската система, предотвратяването на закриването на десетки районни съдилища, ускоряването на придобиване на българско гражданство.

Министър Стоилов заяви, че следващата седмица вероятно ще проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от Европарламента във връзка с казуса „Магнитски". „Аз вече поставих въпроса пред комисаря по правосъдието, че е необходима европейска регулация, тъй като подобни действия трябва да бъдат съвместими с върховенството на правото на българския и европейки правен ред", посочи той. Министър Стоилов допълни, че в министерството вече има законопроект на нормативен акт, който предвижда основанията, реда за защита, определя свързаните лица в казуси като „Магнитски".

Той коментира и намеренията за влизане в политиката на бившите си колеги Кирил Петков и Асен Василев. „Мисля, че на предстоящите избори те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят, дори може би да помогнат за формирането на следващата управленска конфигурация", заяви Стоилов.

Cross.bg