Новини

Мира Кожухарова: В плато на епидемията сме, случаите нарастват бавно, но сигурно

В момента не сме в пик на епидемията от коронавирус, има забавяне на процеса на разпространение. Процентът на положителните проби обаче продължава да нараства бавно и сигурно.

"Може да се дължи и на активното говорене по темата - още от края на август месец имаше много предупреждения. Мисля, че нашият призив беше чут, особено от хората, които трябва да се пазят", каза съветникът на министъра на здравеопазването Мира Кожухарова.

Тя е удовлетворена от това развитие, тъй като по този начин се осъществява една от целите на епидемиолозите. Целта е да не се блокира сериозно здравната система. Епидемията така или иначе не можела да бъде спряна, но е важно хората да могат да се лекуват.

Грип ще има тази година, няма основание да се смята, че грипната вълна ще ни подмине, но както и миналата година, коронавирусът ще бъде доминиращ. На практика леките случаи на коронавирус не могат да се различат без специфично изследване от грипа, затова трябва да се посещава лекар.

Миро Кожухарова препоръчва възрастните хора и тези с хронични заболявания да се ваксинират и срещу грип, като припомни, че държавата поддържа и специална програма.

По традиция българите не се ваксинират срещу грип, което не е добре, оцени Кожухарова.

Това е положението и с ваксинацията срещу COVID-19 - тя върви бавно и мъчително. Колегите броят всеки ден броя ваксинирани, посочи Кожухарова. Към момента малко над 20% са преминали през пълния курс на ваксинация. Учудва ме, че това продължава, тъй като толкова много чакахме да се върнел към нормалността, коментира епидемиологът

Най-вероятно МЗ ще вземе решение за поставяне на трета доза за хора, които не реагират достатъчно добре на първите ваксини. Това се отнася за хора с потисната имунна система, посочи Кожухарова и поясни, че има разлика между трета доза и реваксинация.

Реваксинацията се отнася за хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания. За такова решение все още не се мисли у нас.

Cross.bg