Новини

Кметът на Плевен Георг Спартански очерта дългия път към силни и независими власти по време на форума, посветен на финансовата децентрализация, организиран от НСОРБ

Кметът на Плевен Георг Спартански очерта дългия път към силни и независими власти по време на форума, посветен на финансовата децентрализация, организиран от НСОРБ. „Когато говорим по темата, сравняваме с минали периоди. Защо трябва да се сравняваме сами със себе си? Защо не се сравняваме с останалите членки на ЕС? Тогава ще видим, че имаме още много работа“ - каза той. При самото ратифициране на Хартата, страната ни отказа да подпише текста за финансова автономия. Защото всяка власт се стреми да концентрира финанасовите ресурси в своите ръце”, каза той. 

Форумът се реализира със съдействието на Камарата на строителите в България. Медиен партньор на събитието е в. "Строител". 
 
“Две трети от парите на общините идват по линия на делегираните дейности, повечето за образование, и училищните директори има повече правомощия от кмета за какви дейности да са харчат тези десетки милиони”- подчерта Георг Спартански. Той припомни и даваните от централното ниво съвети към общините: да увеличават данъците. Обаче всяко решение по места изисква да се “преодолеят” политическите съображения в общинските съвети и да се мисли за социалната поносимост на такова действие.
Въпросът за по-голямата финансова самостоятелност на общините следва да намери своето логично дългосрочно решение, а не година след година да се “води борба” за всяко увеличение в средствата за общините. Централната власт трябва да гледа на местната като партньор, смятат участниците в дискусията.
 
В рамките на форума, посветен на финансовата децентрализация на общините, кметът на Благоевград Илко Стоянов призова за по-радикални действия, защото в момента местната власт е единствената стабилна власт в страната. “Естественият имунитет срещу корупцията ще се прояви, когато средствата остават в общините и има по-голяма възможност да се следи разходването им от самите граждани, тези които плащат данъците”, категоричен е той.
 
Георги Георгиев, кмет на община Тунджа и член на УС на НСОРБ, който бе сред панелистите в дискусията за финансовата децентрализация на общините, припомни, че най-много от предлаганата подоходна реформа ще спечелят големите и икономически силни общини, а решението за малките трябва да се търси в други инструменти. Българските общини не могат да влияят нито върху базата, нито върху ставката на местните данъци. По отношение на общинските бюджети, които са самостоятелни по конституция, се намираме се в ситуация “всичко, което не е забранено е разрешено”, но в повечето случаи се прилага принципът: “всичко, което не е разрешено, е забранено”, обърна внимание Георги Георгиев.
 
Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна коментира предизвикателствата пред общините в контекста на финансовата децентрализация. Най-важните от тях са запазване на високата събираемост и социалната поносимост. При преотстъпване на част от подоходните данъци на общините, освен инвестиции в публична инфраструктура ще се създадат условия за задържане на кадрите и увеличаване на възнагражденията на работещите в публичните сектори. Тя напомни, че не бива да бъдат поставяни исканията за запазване правото на общините да използват по своя преценка и преходния остатък.
 
Кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-председател на УС на НСОРБ, говори пред Общото събрание на НСОРБ по темата за децентрализацията вътре в самите общините. “Струва си да овластяваме кметските съвети, защото те познават по-добре проблемите на селата. В Троян за всяка разпоредителна сделка в населените места задължително се изисква становище на кметските съвети”, сподели тя. Община Троян се стреми не да разпределя “пари на парче” на кметствата, а да стимулира активността на кметовете. Те могат да кандидатстват с малки проекти, които да подобрят условията за живот в населеното място и гражданите да решат коя идея да бъде финансирана.