Новини

Инж. Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново: Националната програма за енергийна ефективност да продължи без да се налага да има 20% самоучастие на гражданите

Без подкрепата на държавата е невъзможно завършването на инфраструктурните проекти на общините. Пандемията доведе до сериозен ръст в цените на строителни материали, а това налага местните власти да дофинансират проектите. Държавата трябва да обърне внимание и да подпомогне общините поне частично. Това заяви председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов в личния си профил във Фейсбук след края на Годишната среща на местните власти.
 
"Планът за възстановяване и устойчивост трябва да влезе по-бързо в сила. Становището на Националното сдружение на общините е Националната програма за енергийна ефективност да продължи от етапа, в който бе спряна, а не да се налага 20% самоучастие на гражданите. Предвиден бе и механизъм, в който собствениците на еднофамилни къщи и сгради – паметници на културата частна собственост също да имат достъп до мерките за енергийна ефективност. Финансова подкрепа за общините за ВиК и енергоспестяващо осветление също са част от първия вариант на Плана", каза още той.

"Дискутирахме и темата за финансовата децентрализация, чрез която да се даде шанс общините да получават до два процента от средствата от подоходното облагане - за инфраструктурни подобрения", споделя инж. Панов.