Новини

Не е изключено правосъдният министър да предложи кандидат за ВКС

Отчитайки свършеното в предишния мандат на служебното правителство, правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да предложи кандидат за председател на Върховния касационен съд и уточни, че това няма да е самоцел.

Още в четвъртък Висшият съдебен съвет /ВСС/ ще открие процедура, тъй като мандатът на сегашния председател изтича в началото на следващата година. Фактът, че съставът на ВСС не е запълнен, заради двама напуснали членове, няма да е причина за спиране на процедурата, каза още правосъдният министър.

Янаки Стоилов очаква следващата седмица да влязат в сила законовите промени, с които Бюрото за защита беше преместено от прокуратурата в Министерството на правосъдието. Стоилов заяви, че след подписването на указа, се очаква публикуване в Държавен вестник. Той припомни, че вече е имал срещи с главния прокурор и началника на Бюрото за това преминаването да мине без затруднения.

Трябва да се помисли как да бъдат преназначени служителите в Бюрото, а част от дейностите - охраната на магистрати - ще мине към Съдебна охрана. Началникът на Бюрото Росен Тодоров ще пише доклад за състоянието на сградите, особено в дните около промените в закона.

Стоилов отчете като свършени редица дейности - подобряване на обслужването на граждани и фирми в агенцията по вписванията. Така например, вписването на имотните сделки вече става за ден-два и по този начин възможностите за имотни измами намаляват значително.

До края на годината трябва да е готово всичко за регистъра на особените залози, а до края на януари - и регистъра на несъстоятелността.

За три месеца 7600 души са получили българско гражданство, в сравнение с 5500 за цялата 2020 година.

Проверка е показала, че са сключени договори за процесуално представителство, но особен резултат не бил постигнат.

Правосъдният министър заяви, че са нужни по-прецизни текстове за инхаус поръчките, както и по прилагането на закона "Магнитски".