Новини

Китайският строителен гигант Evergrande е застрашен от фалит

Акциите на китайския строителен предприемач Evergrande Group продължават да се сриват,

В доклад от 20-ти септември  S&P Global Ratings споделят опасенията си, че китайския строител гигант Evergrande е пред фалит. Това доведе до падането на акциите на компанията и накара глобалните фондови пазари да са в състояние на повишена готовност, тъй като според тях засегнатият от кризата китайски гигант Evergrande е изправен пред ключов тест тази седмица.

В момента Evergrande Real Estate притежава над 1300 проекта в повече от 280 града в Китай.

„Смятаме, че Пекин ще се намеси само ако има по-широк риск за фалит и други строителни компании, както и системни рискове за икономиката“, се казва в доклада на S&P от 20 септември. „Самостоятелният фалит на Evergrande вероятно няма да доведе до подобен сценарии“, добавят от международната рейтингова агенция.

По изчисления на Goldman Sachs строителната компания има активи в размер на около 2 трлн. юана, което се равнява на 2% от БВП на Китай. В същото време Evergrande има и натрупани задължения от около 300 млрд. долара. Πpoблeмитe нa Еvеrgrаndе Grоuр, ĸoятo имa нaй-гoлeмият дълг cpeд cвeтoвнитe ĸoмпaнии в cтpoитeлнaтa индycтpия, пpeдизвиĸaxa paзпpoдaжбa нa pиcĸoви aĸтиви ĸaтo aĸции, пeтpoл и ĸpиптoвaлyти.