Новини

Средствата от актуализацията на бюджета в туризма ще се използват за стимулиране на ваксинационния процес в България

Средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. "Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация". Това каза пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш със служебното правителство.

Целта е да се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора. За целта до 10 дни ще се направи следващата среща. През това време ще се помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната. Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от документи /сертификати/, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. Третото важно нещо, около което са се обединили по време на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г.

Служебният министър Балтова изтъкна, че държавата има нужда от работещ туристически сектор. Този сектор трябва да работи и да не бъде ограничаван, за да може да се даде принос както за развитието на икономиката в страната, така и за осигуряване на сигурен бизнес, който да позволи както на посетителите от България и всички части на света да се чувстват спокойно и сигурно в страната ни.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов допълни, че в рамките на тези 10 дни ще се направят срещи и новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40. "Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", изтъкна Алибегов. Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова оцени възможността да се проведе тази среща. За туристическия сектор е много важно да се даде знак на българското общество за съпричастност и подкрепа в търсене на възможности за решение за справяне с пандемията. Според нея ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани. В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма.