Новини

МРРБ: Набелязани бяха мерки за решаване на проблемите на ВиК сектора в Хасково и Димитровград

На среща в МРРБ министър Виолета Комитова и нейният екип, заедно с ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, кмета на Димитровград Иво Димов, председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева и управителите на ВиК-Хасково и ВиК-Димитровград, набелязаха конкретни мерки за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията в двете общини, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Представителите на местните власти и ръководството на МРРБ договориха ясни срокове и разпределение на ангажиментите за постигане на дългосрочно решаване на натрупаните от години проблеми.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктура за територията на област Хасково са определени с регионалните генерални планове, като за постигане на съответствие със задължителните директиви на Европейския съюз в областта на водите за община Димитровград са необходими 179 млн. лева, а за област Хасково – 774 милиона лева.

На срещата беше изтъкнато значението на финансирането от фондовете на ЕС и че то ще продължи само при спазване на изискването за консолидиране на принципа „една територия – един оператор“, за да може ВиК операторът дори в малка община като Димитровград, устойчиво да изпълнява функциите си по поддържане на качеството на ВиК услугата според европейските изисквания.

Министър Виолета Комитова се ангажира лично да следи и подпомага изпълнението на договорените на днешната среща решения.