Новини

Държавният глава Румен Радев: Най-важни за развитието на българските региони са инвестициите в хората

От първостепенно значение за развитието на българските региони са инвестициите в хората, които да осигуряват справедливи възможности, качествено образование и заетост. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Кърджали разговаря с общественици, творци и представители на науката от града.

 

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с насърчаването на икономическата дейност в региона и осигуряването на по-благоприятни условия за разкриването на работни места. Президентът запозна участниците с мерките в енергетиката и икономиката, които служебното правителство предприема за облекчаване на бизнеса на фона на растящите цени в производството.

 

Между темите на разговора беше и забавянето на изпълнението на ключови проекти за гарантиране на газовата диверсификация на страната.

 

Пред държавния  глава беше повдигнат въпросът за увеличаване на финансирането за културата през държавния бюджет с оглед на подобряването на условията за работа на местните театри, опери, поддръжката на музеите и привличането на млади хора.

 

Президентът открои значението на популяризирането на богатите културно-исторически забележителности в България с огромен потенциал да привличат сериозен туристически интерес. Беше обсъдена и необходимостта от разпределение на отговорността по стопанисването на стратегически за българския туризъм обекти, като например Перперикон.  

 

По-късно през деня държавният глава посети местни предприятия с висок принос за развитието на икономиката в региона.