Новини

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Сърбия Александър Вучич дадоха символично начало на проект на Обединение “ Трейс Балкантел” (видео)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на  Сърбия Александър Вучич дадоха старт на обект "Модернизация и рехабилитация на жп отсечка - Ниш-Брестовац”, в Сърбия. Изпълнител на проекта е Обединение “ ТРЕЙС БАЛКАНТЕЛ” с водещ партньор “ Трейс Груп Холд” АД. 

На официалната церемония присъстваха сръбските министри на  строителството и въпросите по евроинтеграция Томислав Момирович и Ядранка Йоксимович, посланикът на Р България в Сърбия Петко Дойков, председателят на НС на Трейс проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, изпълнителният директор инж. Боян Делчев и мениджърите на Трейс Сърбия-инж. Стойко Мешков и инж. Предраг Спасов . 

В словото си президентът Вучич коментира: „По този участък влаковете се движеха с 40 км/ч, а след реконструкцията те ще постигат скорост от 120 км/ч. Той посочи, че тази железница е важна за сърбите, защото свързва Ниш с Лесковац, а оттам с Враня, следват Северна Македония и  Гърция. Сръбският президент поздрави Трейс с думите: „Честито на българската компания, която ще изпълнява този железопътен проект. Надявам се, че ще работите добре и ще спазите сроковете, които са определени в договора.“ Проф. Николай Михайлов разговаря с Небойша Шурлан, директор на железопътна инфраструктура, Сърбия и Зоран Дробняк-директор на „Путеви, Сърбия

Проектът, на стойност 59 850 000 евро,  е с европейско съфинансиране осигурени от Европейския съюз по линия на предсъединителните инструменти.

Ще бъде извършена рехабилитация на жп линията от изхода на гара Ниш до входа на Брестовац с дължина 23 км.. Дейностите в проекта са разделени в два участъка:

първият е железопътна линия от изхода на гара Ниш  до изхода на гара Белотинце-, плюс телекомуникации и сигнализация от гара Ниш;

вторият е железопътна линия от изхода на гара Белотинце  до входа на гара Брестовац, плюс телекомуникации и сигнализация  до гара Брестовац.

Строителите на Трейс започнаха работа по обекта  с премахването на старите релси край нишкото село Долно Меджурково.

През 2019 г.„ Трейс Груп Холд“ АД успешно завърши строителството на най-сложния автомагистрален  участък Грделица – Царичина Долина, част от  , южната част на паневропейският Коридор №10 (Магистрала Е 75) в Р Сърбия.